tisdag 26 juni 2012

PBL förvirring och lite annat smått och gott från de senaste dagarna

PBL som står för Problem Baserat Lärande introducerades i skolan för ca. två årtionden sedan.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Problembaserat_lärande
 I dag pratar man mycket om Projekt Baserat Lärande http://www.youtube.com/watch?v=LMCZvGesRz8

Den senaste PBL-varianten är Passion Based Learning. Anställda på Google uppmuntras att använda 20% av sin arbetstid på projekt som de själva väljer.  https://docs.google.com/present/view?id=ddnzwcn8_7107f95bcfgt 
Denna modell har visat sig vara ett lyckokast för Google. Innovationstakt och arbetsglädje har ökat dramatiskt inom företaget och detta arbetssätt bör gå att överföra till skolans värld. Fast det förutsätter ju förstås att det ruckas en hel del på stelbentheten i skolans värld. 
Jan Björklund borde kanske skickas att praktisera på Google?

På tal om Jan Björklund och Sverige, så borde väl åtminstone skolverket och utbildningsdepartementet ha representanter på en konferens som denna? 
De enda svenskar vi har stött på hittills är ett gäng lärare från Malmö och en rektor från Hudiksvall. Men Björklund kanske har någon utsänd här? Om han har det, så får han nog sluta att klanka på Sveriges kräftgång, i studier som PISA och TIMMS.
Yong Zhao http://zhaolearning.com/ är en internationellt känd expert inom området globalisering, ny teknik och hur utbildningen påverkas av den snabba teknikutvecklingen när gränserna mellan länderna suddas ut allt mer. Yong höll i dag ett långt och underhållande tal i stora salongssalen på detta tema. Han pratade om hur missvisande dessa tester egentligen är, när det gäller att få fram kreativa och entreprenöriella medborgare som bidrar till ett lands välstånd. http://zhaolearning.com/2012/06/06/test-scores-vs-entrepreneurship-pisa-timss-and-confidence/

USA, som länge har legat långt ifrån topplaceringarna i dessa mätningar, har fortfarande den mest välutvecklade ekonomin och flest nobelpristagare/capita.

Nä, nu får det vá nog. Fortsätter i morgon.

Godnatt!
/Määts 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar